Ontspannen in Parabello, Babunhal en Stone Eiland - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Sanne Dijk - WaarBenJij.nu Ontspannen in Parabello, Babunhal en Stone Eiland - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Sanne Dijk - WaarBenJij.nu

Ontspannen in Parabello, Babunhal en Stone Eiland

Door: s.j van Dijk

Blijf op de hoogte en volg Sanne

28 September 2009 | Suriname, Paramaribo

Na vorige week een actief weekendje Brownsberg ga ik nu 3 dagen chillen samen met 13 gezellige studenten ( zonder mijn huisgenoten, want die gingen naar de blanche marie watervallen, waar ik in november heen ga). Wat een vervelend leven heb ik, hè?
Vrijdag ochtend zijn we naar vanuit Paramaribo vertrokken naar een oord een driekwartier rijden ,“Parabello”. Parabello is een relaxed recreatie oord midden in de natuur aan een meer. Het meer was vroeger een oud mijngat en op sommige plekken is het wel 60 meter diep. Wij sprongen natuurlijk meteen in het koude (dachten we)……….. ontzettende heette meer, om af te koelen. Daarna hebben we onze hangmatten opgehangen en was het tijd voor relaxation. Lekker een boek lezen en luisteren naar de verhalen over Parbo bier (mannen…). ‘s middags zijn we nog even gaan wandelen langs een pottenbakkerij in een indiaans dorpje en daarna hebben we gevaren door de jungle. Teruggekomen stond er Nasie met kip voor ons klaar………..Mmmm Nasie ik heb jullie nog niet verteld over de Nasie, het is hier zo heerlijk……. Ik zou het driedagelijks kunnen eten.
In de avond uren, nadat de mannen een paar Parbo flessen naar binnen handen gewerkt zaten we met onze nieuwe vriend Richie (een Surinamer met een fel gele boxer van Homer Simson en rode lange sokken er onder aan) rond het kampvuur. Uiteindelijk eindigden de avond met een party en nachtzwemmen en was het weer tijd om mijn skills als het gaat om hangmat hangen te laten zien.

De volgende dag gingen we opweg naar het volgende relaxed oord “Babunhal”. Tussen door stopte we nog even bij de vlindertuin en sjokte we langs de vlinder hokken. (echt heel (on)interessant). Bij Babunhal een oord langs de Suriname rivier met een strand en hutten, doken we de rivier in. Echt heerlijk! Na een uurtje zonnen kwam ik een aantal Broki mannen en vrouwen tegen (mensen van mijn salsa en zoukles). Ik was ook met hun meegevraagd om een dagje naar Babunhal te gaan, dus ik wist dat ze hier zouden zijn, dus dat was wel even gezellig.

Onze weg vervolgde naar Stone Eiland! We hebben daar geslapen in een blokhut, dit keer niet in een hangmat. Op zondag, onze laatste dag van de trip, zijn we gaan varen over het Prokopondo stuwmeer. (het meer dat ik zag vanaf de top van Brownsberg) Even ter informatie: Op 1 februari 1964 werd er een dam gebouwd om Paramaribo van elektriciteit te voorzien en werd er een meer in een vallei gecreëerd, hierdoor verdwenen er 30 dorpen voorgoed onder water. Een paar hogere heuveltoppen beleven boven water uitsteken en vormde eilandjes. Als je over het stuwmeer vaart zie je allemaal dode bomen als geraamtes boven het water uitsteken. Echt een geschikte plek om enge film op te nemen.
Tijdens onze boottocht over het stuwmeer legde we aan bij een onbewoond eilandje en kon ik eindelijk een duik nemen in het meer! Daarna hebben we aangelegd bij de voet van Brownsberg en zijn we door stroompjes naar witte kreek gelopen om lekker te zwemmen midden in het oerwoud. J.

Terug bij Stone Eiland had de buschauffeur een vers geschoten hert schotel gemaakt en konden we met volle buiken de bus in terug naar Paramaribo. Om ons alvast klaar te maken voor de volgende trip volgend weekend. Full moon party!

• 28 September 2009 - 19:28

Hey Sannasita!:

zo te zien en te lezen vermaak je je wel daar!

heb een wild plan om via venezuela naar brazilie te reizen dus mischien kruis ik je pad nog wel als ik dit kan realiseren van de winter!

GRttttttZZZZzzzz

p.

• 28 September 2009 - 21:54

Leonie:

Ben weer blij hoor met deze verhalen!! naast onze persoonlijke mail en telefoontjes.Wat kan je veel meemaken in een maand tijd!

Kus mam

• 29 September 2009 - 08:51

Roos:

Ha lieve sanne!!
    Is het eindelijk gelukt je verhalen te lezen. Wat klinkt het goed zeg, helemaal jouw ding! Geniet ervan!! Denk aan je, liefs roos

p.s. Wat is je adres!?

• 03 Oktober 2009 - 13:59

Lynn:

Hey Sanne,

Ik heb van je moeder je reisverslag doorgemaild gekregen, ik ben jaloers op je!!! Wat lijkt me dat een ongelooflijk mooie ervaring!! Peter en Ik wensen je nog veel plezier, we gaan zeker van je lezen!
    Hoelang blijf je nog in het zonnige oord?

Veel Liefs van Ons uit Voorschoten

• 06 Oktober 2009 - 11:12

Arjan:

Hey san, klinkt weer lekker ontspannen en relaxed, wat maak jij een vervelende tijd mee;) Keep on going met de uitstapjes, die vond ik ook altijd leuk!

• 19 Oktober 2009 - 11:26

Ton En Lindy:

He Sanne,

deze site via je ouders en Lindy's ouders ontvangen. Zo te lezen geniet je er met volle teugen van! Het is ook wel een erg mooi land om stage te lopen! Een advies van twee ervaringsdeskundigen: blijf vooral genieten van het land en doe zoveel mogelijk om alles te zien/ervaren. Zo'n stage is het middel, niet het doel, haha!
    Maar als ik je verhalen lees, heb je dat wel begrepen ;-)

Groetjes uit het Eindhovense.

• 19 Oktober 2009 - 11:29

Ton En Lindy:

Wat je vast ook graag hoort: hier begint het steeds kouder te worden. Soms vriest het 'snachts al. We zijn hier nu al blij als het warmer dan 10 graden is. En dan worden de dagen ook nog in rap tempo korter...