Mandje
Door: s.j van Dijk
Blijf op de hoogte en volg Sanne
27 Januari 2010 | Suriname, Paramaribo
Laten we beginnen met kerst.
Marieke en ik wilde niet met kerst thuis met gebrek aan kerstgevoel dus zijn we toen met een groep van tien mensen voor vier dagen naar boven Suriname gebied gereisd. Onze reisleider Sander (ook een stagiair)had de trip zelfstandig georganiseerd. Dus op eerste kerst dag vertrokken we met de locale bus 4 uur rijden naar Atjoni om in de haven een boot te pakken naar Menimi. Na ander half uur varen kwamen we aan in Menimi, waar we hartelijk welkom werden geheten door Mandje (eigenaar van het ressort), een onwijs leuke man en zijn kinderen. Mandje heeft 23 kinderen van ongeveer tien tot twaalf vrouwen, sanggggggggg! Zo veel! Zijn kinderen en vrouwen wonen in dorpjes in de buurt, op dit moment verblijven ongeveer 8 van zijn kinderen bij hem op het ressort.
Mandje heeft samen met zijn kinderen het ressort opgebouwd. Het lijkt net op wonderland van peterpan. De kinderen helpen met koken, het land bewerken, schoon maken, maar tussen door spelen, zwemmen en lachen ze. Het ressort van Mandje is gelegen aan de rivier, het heeft allemaal kleine gekleurde hutjes en er is rust! Het enige wat je hoort zijn vogels, de kinderen en de stroomversnellingen (soela‘s). Wij waren dan als enige groep en een stel in het ressort en werden opgenomen in de familie van Mandje.
De eerste nacht hebben we in één van de hutjes geslapen, maar de dagen erna heb ik heerlijk geslapen in mijn hangmat naast de rivier. Ik hou echt van mijn hangmat en zit er sterk over na te denken om mijn bed weg te gooien en een hangmat op te hangen.
De volgende dag hebben we een boswandeling gemaakt en hebben we door de lucht geslingerd aan een boswortel. De kinderen van Mandje klimmen zijn net aapjes en klimmen zo in een liaan, terwijl ik grootste moeite moest doen om überhaupt aan een liaan te blijven hangen. Ik kan jullie eerlijk zeggen het is me gelukt om zeker één keer heen en weer te slingeren op vol speed.
De andere dagen zijn we dorpjes gaan bezoeken en zijn met de boot langs een grote soela gevaren. Hier hebben we lekker gezwommen en een natuurlijke massage gekregen. Heerlijk! Maar voor mij de mooiste ervaring was, je kan het bijna al raden, het dansen! In traditionele Saramacaanse kleding hebben we met de kinderen en Mandje gedanst!! Ook Urvin de achttien jarige zoon heeft ons les gegeven, waarop ik hem weer salsa heb geleerd. Echt heel mooi om te zien hoe die kinderen dansen.
Het is zo bijzonder om te bedenken dat je met kerst in de dertig graden zon ligt!!! Bij zonsondergang in de rivier baden, het is als een droom. De gastvrijheid, het familiegevoel, het dansen, de kinderen en Mandje, ik had koud maar een warm kerstgevoel.
28 Januari 2010 - 07:47
Jan:
Ha Sanne,
Wat een leuk verhaal. Het lijkt wel een paradijs daar.
Pap
28 Januari 2010 - 08:11
Nadia:
Love your pictures! When you're back we'll have a huge reunion :D Geniet nog van alles en iedereen daar! NL is same old same old maar gezellig. Cannot wait to see you? Dikke kus -
28 Januari 2010 - 08:13
Nadia:
ps. See you soon? Very soon? -
28 Januari 2010 - 08:47
Renée En Jaco:
Hi Sanne,
Het is voor ons nauwelijks voor te stellen hoe het er werkelijk is in Suriname en wat jij allemaal meemaakt. In ieder geval hebben we er op deze manier wel wat van meegekregen. Duidelijk is dat de natuur er prachtig is en de mensen enorm gastvrij. Ook is het duidelijk dat jij er in je element bent en dat er in de toekomst altijd invloeden zullen blijven, sterker nog deze reis heeft een behoorlijk basis gelegd voor je toekomst.
Het zal je niet meevallen over 5 dagen afscheid te moeten nemen, sterkte daarmee. Gelukkig weet je dat er hier in Nederland ook weer genoeg mensen zijn die je graag met open armen willen ontvangen en je net zo'n warm gevoel geven als jij daar in Suriname hebt ervaren.
Voorspoedige terugreis!
Groet,
Renée en Jaco -
28 Januari 2010 - 11:53
Arjan:
Weer een update! Leuk allemaal! Geniet nog volop van je laatste dagen! xx -
28 Januari 2010 - 13:27
Alicia:
Joehoe je komt lekker bijna weer thuis (dinsdag)...Weet je al hoe laat je vliegt? Snel maar weer afspreken dan he!! Ik ga je bellen!!
Dikke knuf alies -
31 Januari 2010 - 20:54
Ome Dick En Tante An:
Lieve Sanne
Wat gaaf dat je het zo naar je zin hebt daar.
En wat een leuke verslagen schrijf je.
Tot gauw.
Dikke kus;Ome Dick en Tante Anneke.